Eğitim İçeriği
Doula Eğitimi Sertifika Programı
Dünyanın pek çok farklı noktasında doğum yapan kadınların en büyük destekçileri arasında doulalar yer almaktadır. Doulalar, doğum boyunca kişilere bilgisel ve duygusal destek sağlarlar ve anne adaylarını bilinçlendirirler. Modern hastane ortamının gerekleri sebebiyle, anne adaylarına bütün doğum süreci boyunca kesintisiz destek sağlayan kişilere doula(doğum koçu) adı verilmektedir. Bu sürecin daha kolay, sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirilmesi için eğitim alan profesyonel doulalar, katıldıkları doğumlarda bebeklerin daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesine de destek sağlarlar.
Ailelerin hastane prosedürleri ve seçeneklerini anlayabilmelerine de yardımcı olan doulalar, ülkemizdeki farklı hastaneler ve doğumhanelerde de sık sık rastlanılan kişilerdir. Doula, sağlık çalışanı, ebe veya hemşire değildir. Doulalar sizlere tıbbi tavsiyelerde bulunmazlar. Ancak ebe ve hemşireler de doula olmak için eğitim alabilirler. Doğumdan önce anne ve baba adayları ile buluşan doulalar aynı zamanda ebeveynlik hakkındaki beklentiler, korkular ve isteklerle ilgili de kişileri bilinçlendirirler. Ağrı ile başa çıkabilecek bir zihin yapısının geliştirilmesi konusunda destek veren doulalar, kötü senaryolara karşı da gerekli donanımın elde edilebilmesi için ailelere destek sunarlar.
Masaj tekniklerini de kullanabilen doulalar, pozisyon önerileri için doğum fizyoloji bilgilerinden destek alabilirler. Nefes ve meditasyon tekniklerinde yardımcı olabilen doulalar, bebek doğduktan sonra emzirme dönemine geçiş ve bebeklerin rahat bir şekilde uyuyabilecekleri döneme geçmelerine kadar aileler ile birlikte hareket ederler. Doğumu takip eden haftalar ve aylar sürecinde ise doulalar ile aileler arasındaki iletişim güçlenerek görüşmeler sıklaştırılır.
Büyük bir heyecan ve gizem olan doğum sürecinde olumlu ve olumsuz durumlar karşısında neler yapılması ve yapılmaması gerektiğini ailelere aktaran doulalar, bu yolculuğun en sorunsuz şekilde yaşanmasını sağlarlar. Doulaların temel görevleri arasında doğum yolculuğunun farkındalık sahibi olarak yaşanması, fiziksel ve duygusal olarak kişilerin bilinçli olabilmesini sağlamak yer almaktadır. Hastanelerin özel prosedürleri ve müdahalelerin içerikleri doulalar tarafından bilinmektedir. Doğum yapacak olan kadınlar ve bebekler üzerindeki etkiler konusunda da özel eğitim alan doulalar, elde ettikleri bilgilerini objektif bir bakış açısı ile ailelere aktarırlar.Doula eğitimi sertifikası, özel sağlık kuruluşlarında ve bağımsız doğum koçluğu merkezlerinde kullanılabilmektedir. Bu alanda kendini geliştirmek isteyen ve kariyer hedefleyen kişiler doula eğitimi sertifika programına katılabilirler.
Doula Eğitimi Sertifika Programına Kimler Katılabilir?
Doğum koçluğuna ilgi duyan ve bu alanlarda çalışmayı düşünenler doula eğitimi sertifika programına katılabilirler. Kişisel gelişim ve koçluk alanı ile ilgili olan kişiler de doula eğitimi sertifika programına katılmayı düşünebilirler. Doula eğitimi sertifika programına katılan kişiler, doğum koçluğu alanındaki gerekli eğitimi aldıktan sonra bilgi ve becerileri elde ederek doğum koçu olarak çalışabilir ve aynı zamanda istedikleri zaman doğum koçluğu eğitimi de verebilirler.
Doula Eğitimi Sertifikası Almak İsteyenler Ne Gibi Niteliklere Sahip Olmalıdır?
Doğum koçlarının sahip olması gereken bazı temel özellikler vardır. İlk olarak hamile kişiye ve bebeğe destek olmaya istekli olmak gerekir. Bununla birlikte etkili bir dinleme ve iletişim becerisi, empati anlayışının yüksek olması, sorun çözme ve çözüm üretme sürecini başarılı bir şekilde yönetebilmek de doğum koçu olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikleri arasında yer almaktadır.
Doula Eğitimi Sertifika Programı Size Neler Kazandırır?
Hamilelik ve doğum süreçlerinde gerekli olabilecek bütün bilgi ve psikolojik desteği verebilme yeterliliğine kavuşabilirsiniz. Anne adaylarının daha bilinçli ve sağlıklı bir doğum süreci geçirebilmesi için eğitim aldığınız zaman özel olarak da doğum koçluğu yapabilir veya sağlık merkezlerinde doğum koçu olarak görev alabilirsiniz. Dilerseniz kendi danışmanlık merkezinizi açarak da bu alanda kariyerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Doula Eğitimi Sertifika Programı İçeriği Nedir?
Online olarak alabileceğiniz bu eğitim düzenli aralıklar ile gerçekleştirilen canlı dersler ile de desteklenmektedir. Eğitim süreci boyunca eğitmenlere dilediğiniz soruları sorarak interaktif bir eğitim sürecinden yararlanabilirsiniz. Her bir modül sona erdikten sonra eğitmenler tarafından hazırlanan zaman ve tarihi size önceden bildirilmiş online sınavlara girebilirsiniz.
Eğitimler sonrasında en az bir çifte doğuma hazırlık eğitimi verebilir ve bir doğuma girerek aileye, anneye ve babaya doğum sürecinde eşlik edebilirsiniz. Meslek hayatınızda daha deneyimli olabilmek için yapabileceğiniz bu stajın belgeleri de eğitmenler tarafından değerlendirilerek kuruma geri dönüş yaptırılır ve sertifikanız talep ettiğiniz adresinize gönderilir. Alacağınız eğitimin tüm içeriği aşağıda yer almaktadır.
GİRİŞ MODÜL 1 – KOÇLUK GENEL
GİRİŞ MODÜL 1
DERS 1 – KOÇLUK NEDİR?
DERS 2 – KOÇLUĞUN AMACI, ROLLERİ NELERDİR? KOÇLUK NE DEĞİLDİR
DERS 3 – DOĞUM KOÇLUĞU ( DOULA) NEDİR? FELSEFESİ NEDİR?
DERS 4- KİMLER DOĞUM KOÇLUĞU YAPABİLİR?
DERS 5- DOĞUM KOÇLARININ GÖREVLERİ NELERDİR?
MODÜL 2 – KOÇLUKTA PROFESYONEL İLETİŞİM VE TEKNİKLERİ
DERS 1 – İLETİŞİM NEDİR? PROFESYONEL İLETİŞİM TEKNİKLERİ NELERDİR?
DERS 2 – İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ
DERS 3 – KOÇLUK BECERİLERİ
DERS 4 – GEBE VE AİLESİ İLE UYGUN İLETİŞİM NASIL KURULUR?
MODÜL 2
DERS 1 – KADIN ÜREME SİSTEMİNİN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
DERS 2- GEBELİĞİN FİZYOLOJİSİ
DERS 3- FETAL GELİŞİM
DERS 4 – GEBELİKTE YAPILAN TESTLER
DERS 5 – GEBELİKTE RİSKLİ DURUMLAR VE TEHLİKE BELİRTİLERİ
DERS 6 – GEBELİKTE SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
DERS 8 – GEBELİKTE DUYGUSAL DEĞİŞİKLİKLER
DERS 9 – GEBELİKTE UYGULANACAK EGZERSİZLER
DERS 11 – GEBELİKTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
MODÜL 3
DERS 1 – DOĞUM FELSEFELERİ VE DOĞUMA HAZIRLANMA
DERS 2 – DOĞUM VE DOĞUM ÇEŞİTLERİ
DERS 3 –DOĞUMUN BELİRTİLERİ
DERS 4 – DOĞUMDA NEFES TEKNİKLERİ
DERS 5 – DOĞUM AĞRISINI YÖNETME
MODÜL 4
DERS 1 – DOĞAL DOĞUM
DERS 2 – DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETMEDE KULLANILAN NONFARMAKOLOJİK YÖNTEMLER
DERS 3 – DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETMEDE KULLANILAN NONFARMAKOLOJİK YÖNTEMLER
DERS 4 – DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETMEDE KULLANILAN NONFARMAKOLOJİK YÖNTEMLER
DERS 5 – DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETMEDE KULLANILAN NONFARMAKOLOJİK YÖNTEMLER
DERS 6 – DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETMEDE KULLANILAN NONFARMAKOLOJİK YÖNTEMLER
DERS 7 – DOĞUM AĞRISI İLE BAŞ ETMEDE KULLANILAN NONFARMAKOLOJİK YÖNTEMLER
DERS 8 – DOĞUMDA GEVŞEME TEKNİKLERİ GEVŞEME UYGULAMA
DERS 9 – DOĞUMDA GEVŞEME TEKNİKLERİ GEVŞEME UYGULAMA
DERS 10- DOĞUM EYLEMİNDE BESLENME
MODÜL 5
DERS 1 – ANNE BEBEK DOSTU HASTANE
DERS 2 – ANNE BEBEK ÇANTASI HAZIRLIĞI
DERS 3 – LOHUSALIK DÖNEMİ
DERS 4- LOHUSALIK DÖNEMİNDE OLAĞAN DIŞI DURUMLAR
DERS 5- LOHUSALIK DEPRESYONU
MODÜL 6
DERS 1 – DOĞUM SONRASI EGZERSİZLER
DERS 2 – TEN TENE TEMAS
DERS 3 – ANNE SÜTÜ VE EMZİRME
DERS 4- DOĞUM SONRASI AİLE PLANLAMASI
MODÜL 7
DERS1– DOĞUM SONU BAKIM
DERS 2 – GEBELİK VE DOĞUM SONRASI SÜREÇTE YOGA / PİLATES
DERS 3 –DOĞUMA HAZIRLIK SINIFLARI
MODÜL 8
DERS 1 – SAĞLIKLI YENİDOĞANIN EVDE BAKIMI
DERS 2 – SAĞLIKLI YENİDOĞANIN EVDE BAKIMI
MODÜL 8- DOĞUM KOÇLUĞU SERTİFİKA SINAVI
Bu eğitime ait materyalleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir.